يك بازيگر قدرتمند در عرصه اقتصاد

دوره MBA و DBA
«برترين رهبران كسبوكار در جهان»
«مرديت ويتني» اهل جار و جنجال نيست. با اين حال، او مستقيم به چشمان شما نگاه ميكند و هر نكتهاي را را بيان ميكند كه به ذهنش ميرسد. زبان او روشن و ساده است. او بر محتواي گفتوگو تاكيد ميكند.
لحن و سبك او بسيار موجز و دقيق است. بايد منتظر او بمانيد تا تغييري در بحث ايجاد كند يا بر نكتهاي خاص تاكيد نمايد. اما در نهايت براي مرديت فقط محتوا اهميت دارد. او اهميتي به ادا و اطوارها نميدهد. منظور من اين نيست كه سخنان او تاثيري بر شما نميگذارد. اتفاقا او با مهارت و اثرگذاري زيادي حرف ميزند. درست مثل وقتي كه او در ۳۱ اكتبر سال ۲۰۰۷ آينده را پيشبيني كرد.
سليم خليلي مدرس و مشاور حوزه كسب و كار و برگزار كننده دوره هاي MBA و DBA با مجوز وزارت علوم و همكاري دانشگاه هاي داخلي و خارجي، اين مطلب را براي شما انتخاب كرده است
يك بازيگر قدرتمند در عرصه اقتصاد
منبع: كتاب
«برترين رهبران كسبوكار در جهان»
«مرديت ويتني» اهل جار و جنجال نيست. با اين حال، او مستقيم به چشمان شما نگاه ميكند و هر نكتهاي را را بيان ميكند كه به ذهنش ميرسد. زبان او روشن و ساده است. او بر محتواي گفتوگو تاكيد ميكند.
لحن و سبك او بسيار موجز و دقيق است. بايد منتظر او بمانيد تا تغييري در بحث ايجاد كند يا بر نكتهاي خاص تاكيد نمايد. اما در نهايت براي مرديت فقط محتوا اهميت دارد. او اهميتي به ادا و اطوارها نميدهد. منظور من اين نيست كه سخنان او تاثيري بر شما نميگذارد. اتفاقا او با مهارت و اثرگذاري زيادي حرف ميزند. درست مثل وقتي كه او در ۳۱ اكتبر سال ۲۰۰۷ آينده را پيشبيني كرد. او در آن زمان يك تحليلگر بانك در اوپنهايمر بود. خانم ويتني پيشبيني كرد كه سرمايه بانك افزايش مييابد، داراييها فروخته ميشوند و سود سهام تقسيم خواهند شد. موجودي شركت سقوط چشمگيري كرد و بحران مالي به دنبالش اوج گرفت. به نظر ميرسيد او تنها تحليلگري باشد كه در ميان همه تحليلگران برجسته و همه مفسران اقتصادي گفت كه «امپراتور لباس ندارد!». منظور مرديت ويتني همان سرمايه بود. او بلندپروازيهاي زيادي در سر داشت و اين ماجرا براي او آغاز راهي تازه بود.
مجله «نيويورك پست» او را يكي از ۵۰ زن قدرتمند در شهر نيويوك ناميد. مجموعه «فوربز» در گزارش سال ۲۰۰۷ او را در رده دوم قرار داد. تقريبا همه از او به عنوان يكي از بهترين بورسبازان در بازار سرمايه ياد ميكنند. نقطهنظر درخشان و منحصربهفرد خانم ويتني سبب شد كه روزنامه «فورچون» در ۱۸ آگوست سال ۲۰۰۸ صفحه اول خودش را كاملا به او اختصاص دهد. وي در اكتبر سال ۲۰۰۸ در ليست سالانه «فورچون» تحت عنوان «۵۰ زن قدرتمند در عرصه كسبوكار» قرار گرفت. در پايان سال ۲۰۰۸ بود كه شبكه سي.ان.بي.سي وي را «بازيگر قدرتمند سال» ناميد. از اين همه افتخار و موفقيت تجاري شگفتزده و متاثر شدهايد؟ همه را فراموش كنيد. اجازه بدهيد به شما بگويم كه چه چيز خانم مرديت ويتني را به چهره خاص تبديل كرده است.
اين شانس را داشتم كه در وهله مختلف با مرديت همكاري داشته باشم. در آن زمان جنگ عراق داشت آغاز ميشد. من هم به عنوان يكي از پايگاههاي مهم اخبار، مصاحبههاي زيادي با متخصصان خاورميانه داشتم. طي چند دفعه با خانم ويتني ملاقات داشتم.
او ميآمد و درباره عرصه كسبوكار با ما سخن ميگفت. او فوقالعاده بود. انساني خوش برخورد، مهربان و مطلع به نظر ميآمد و مصاحبه با او لذتبخش و راحت بود. يك روز در اتاق انتظار نشسته بوديم. برنامه هفتگيمان داشت شروع ميشد. ما داشتيم در پشت صحنه درباره مسائل مختلف جهان گفتوگو ميكرديم.
ناگهان او از من پرسيد كه آيا كتابي درباره خاورميانه ميشناسم يا نه؟ تصورش را كنيد. او و من داشتيم با هم صحبت ميكرديم. يك چهره تحصيلكرده مشهور كه در اوپنهايمر كار ميكند. او در آن زمان رييس گروه پژوهش مالي در واچوويا بود. آن زمان اغلب ميتوانستي او را به طور منظم در برنامههاي تلويزيوني ببيني. اما او ميبايست خيلي زود به اوپنهايمر بازميگشت تا به امور بانكي بپردازد و حق كميسيون خودش را دريافت كند. او خيلي بيشتر از هر بانكداري درباره افت و خيزهاي بانك، قدرت و ضعف ترازنامههاي مالي و عرصه كسبوكار اطلاع دارد. چرا او ميبايست درباره خاورميانه نيز تحقيق كند؟ چون او كنجكاو است. او ميخواهد چيزهاي تازه و جذاب بداند. چراكه او ميخواهد در فضاي همگاني با صدايي بلند بگويد: «درباره اين موضوع چندان اطلاعي ندارم. ميخواهم بيشتر ياد بگيرم». او ميخواهد درباره امور مختلف از ريزترين و حياتيترين جزئيات نيز باخبر باشد. مرديت ويتني به اين جهان پا گذاشت تا يك تحليلگر باشد. او اگر صد بار ديگر هم به دنيا بيايد يقينا يك تحليلگر قهار و چيرهدست است. علاوه بر اين، او كسي است كه ميتوانيد با آرامش به او اطمينان كنيد.
گفته ميشود كه مرديت ويتني ميتواند بازار را تكان دهد. به راستي او چنين قدرتي دارد. او اتفاقات و بحرانهاي مالي را همانطور پيشبيني ميكند كه در مقابل چشمانش ميبيند. ميتوانيد به او اطمينان كنيد. به همين خاطر است كه او مستقيم به چشمان شما نگاه ميكند. او ميگويد: «وقتي وارد حرفهتان ميشويد، رفته رفته اعتماد و اعتبار بيشتري كسب ميكنيد؛ چون شما همان كسي هستيد كه بايد باشيد. وقتي به خودتان اطمينان داشتيد، مطمئن باشيد كه در كارتان نيز همه به شما اطمينان خواهند داشت». اين درسي بود كه او به من آموخت.
بزرگترين اشتباه مرديت ويتني به زبان خودش
در بيست و هشت سالگي به من پيشنهاد داده شد كه كاري را راه بيندازم. بايد مديريت گروه پژوهش مالي را در واچوويا بر عهده ميگرفتم. فكر ميكنم در آن منطقه جوانترين كسي بودم كه چنين پيشنهادي به او شده بود. دوستان بسيار كمي از من چنين مسووليت خطيري را بر عهده داشتند. راستش را بخواهيد، هيچ كدام از دوستان من هيچ كسبوكار جدياي نداشتند. پذيرش اين مسووليت از چند جهت براي من بسيار دشوار بود. اما به خوبي ميدانستم كه اكنون بايد اين كار را پيش ببرم. از پاييز سال ۱۹۹۸ تا زمستان سال ۲۰۰۲ در واچوويا بودم. آن كاري را كردم كه برنامهاش را داشتم. يك نهاد مالي و پژوهشي به راه انداختم. بر سر يكي از ايدههايم سرسختي عجيبي داشتم. معتقد بودم كه سهامهاي بسياري از دور خارج خواهند شد؛ زيرا گردش پولي چندان زيادي ندارند. همچنين، بر اين باور بودم كه جريانهاي مالي قدرتمند در بورس به موقعيتهاي انباشت سرمايه بدل خواهند شد. اين اعتماد و اطمينان من اعتبارها و نامهاي زيادي را با من همراه كرد؛ چراكه شركتهاي زيادي در آن زمان گردش پولي پويايي داشتند.
تمام مدت از پيشرفت كارم خرسند بودم. حس ميكردم دارم كارم را خيلي حرفهاي پيش ميبرم، اما پاسخ مناسبي از سوي مديريت مجموعه دريافت نكردم. در سال ۲۰۰۱ از پذيرش مديريت اجرايي چشم پوشيده بودم. بنابراين انتظار نداشتم كه با من برخورد نامناسبي بشود. اين پاسخندادن به پيشرفت كار بسيار به من ضربه زد. دوست ندارم به اين موضوع اشاره كنم اما من يكي از قدرتمندترين تحليلگران منطقه محسوب ميشدم. در واقع، همه من را به عنوان يكي از برترين تحليلگران عرصه توليد ميشناختند.
اولين بار تصميم گرفتم كه از كار انصراف دهم. اما آنها براي يك سال باقيمانده از دوره سه ساله كاري پيشنهاد حقوق و مزاياي بالاتري را دادند. خيلي در مورد اين مساله ترديد داشتم. در نهايت پيشنهادشان را پذيرفتم و ماندم. اما ديگر اين فضاي كاري را دوست نداشتم. آنها اطمينان و آرامش مناسب را از من سلب كرده بودند. مساله ابدا بر سر پول نبود. همواره دوست داشتم تا يكي از كارمندان شادمان شركتم باشم. اما اين موضوع از من دريغ شده بود. در نهايت يك سال گذشت و من از كار انصراف دادم. قلبم شكسته بود و نميتوانستم بيش از اين ادامه بدهم. اين بزرگترين اشتباه زندگي من بود! از كار خارج شدم. همه ميگفتند اگر از مجموعه والاستريت خارج شوم ديگر نميتوانم كار جديدي بيابم. بايد بسياري از هزينهها و موجوديهاي پيشينم را بيخيال ميشدم. ايده من همين بود. ديگر نميخواستم يك قرارداد سه ساله ناتمام امضا كنم تا با احساساتم بازي شود. به خانه برگشتم. همسرم را ديدم. همه چيز مستقلتر و متفاوتتر از قبل به نظر ميرسيد. احساس ميكردم زندگي نيز متفاوت شده است. به خودم گفتم: «به خانه ميروم و به زندگي ادامه ميدهم؛ چراكه والاستريت مركز جهان نيست!».
در سال ۲۰۰۶ دوباره به عرصه كسبوكار بازگشتم. اين بار قابليتها و تواناييهاي جديدي كسب كرده بودم. در زمان فراغت به مسافرت رفته بودم و تجربهها و اطلاعات زيادي كسب كرده بودم. همه چيز را از نو آغاز كردم. هيچ موقعيت مشخصي براي من وجود نداشت. پس تلاش كردم تا همه چيز را خودم بسازم. مدتي نگذشت كه در والاستريت خواندم: «مرديت ويتني، يكي از برترين بورسبازان جهان به عرصه كسبوكار بازگشت!». خوب به خاطر دارم كه وقتي كارم را ترك ميكردم، بهترين تحليلگر اقتصادي بودم. اما از آن زمان گذشته است و من تغييرات زيادي كردهام. دوباره اعتماد و اطمينانم را كسب كردم. صرفا تصميم گرفتم كه ديگر به هر فضايي وارد نشوم. در واقع، مساله بر سر فرهنگ ارتباط و فرهنگ كسبوكار است. دغدغه حقيقي من اين است كه با هر فرهنگي نميتوان كار كرد.
درباره مرديت ويتني
مرديت ويتني هماكنون مدير «گروه مشاوره مرديت ويتني» است. اين شركت پيشنهادهاي مشاورتي در زمينه سرمايهگذاري و كسبوكار ارائه ميدهد و نسبت به سقوط بازار سهام پيشبينيهاي منحصربهفردي دارد. خانم ويتني و گروهش بر موضوعات گستردهاي در زمينههاي مالي تمركز دارند؛ براي مثال ميتوان به موارد زير اشاره كرد: بانكهاي بزرگ، بانكهاي كوچك، دلاليها، بازارهاي بورس، مسائل تبليغاتي، خدمات مشتريان، شركتهاي مالي و غيره. او قبلا مدير اجرايي و تحليلگر ارشد امور مالي در شركت اوپنهايمر بود. در سال ۲۰۰۹ از او به عنوان يكي از «صد شخص تاثيرگذار و بانفوذ جهان» ياد شد. روزنامه «تايمز» از وي به عنوان فرد شماره يك در تحليل اقتصادي و سرمايهگذاري نام برد. مجله «اسمارت ماني» نيز او را به عنوان سيامين چهره برجسته زن در مسائل اقتصادي در آمريكا انتخاب كرد. او در سال ۲۰۰۸ در زمره گروه برتر اقتصاد آمريكا جاي گرفت. خانم ويتني فارغالتحصيل دانشگاه براون و متولي دانشكده لارنسويل است.
مترجم: سيمين راد
دوره تخصصي ۲ هفته اي مهارت هاي كسب و كار در كشور انگليس SLS Specialist Language Services
دوره عالي مديريت كسب و كار DBA Doctor of Business Administration
دوره مديريت كسب و كار MBA Master of Business Administration